Moja zgodba


Sem psihodinamska psihoterapevtka. Samospoznavanje, raziskovanje človeške psihe in delovanja, pomena življenja in medsebojnih odnosov, možnosti spreminjanja, transformacije in osebna rast kot taka so že od nekdaj moja strast, in sem globoko predana tej poti. V veliko veselje mi je tudi učenje in pomoč oziroma podpora drugim, in z zadovoljstvom spremljam, spodbujam in podpiram tudi spremembe in napredek ob poti in se veselim vseh uspehov.

Strokovna pot me je najprej sicer zanesla v drugačne, poslovne vode, kjer sem vrsto let dajala poudarek grajenju uspešne kariere. Življenjske izkušnje in preizkušnje na osebnem in medosebnem področju pa tudi stiske ob soočanju s izzivi in pritiski pri delu so me pripeljali v proces osebne in potem še skupinske psihoterapije, kjer sem lahko sama iz prve roke preskusila, da je terapevtski proces resnično učinkovit in deluje.

Ob tem sem začela poglobljeno iskati odgovore na vprašanja kot so kakšen je smisel življenja, kje so še moji potenciali, ali je možno živeti tudi drugače in predvsem kaj si zares želim početi v življenju, kaj bi me polnilo in izpolnjevalo. V času je vse bolj rasla tudi želja in klic duše, da spremenim poklic in postanem tudi jaz psihoterapevtka, kar je bila moja srčna želja že iz otroštva, da pomagam drugim pri njihovih stiskah in težavah in jih spremljam, podpiram in usmerjam na njihovi poti sprememb in rasti, k boljšemu življenju in celovitosti.

Življenja me je peljalo skozi veliko preizkušenj in mi je bilo pogosto zelo težko, nisem vedela kako naprej ali kaj naj naredim, da bom lahko živela drugače. V teku svoje poti, z vsemi izkušnjami in znanjem, katera sem pridobila, živim sedaj z občutjem notranjega miru, izpolnjenosti, sreče in povezanosti. Prepričana sem, da lahko delim vse to tudi z vami in vam pomagam.

Moja vizija je, da z zgledom, učenjem in skozi terapevtske in svetovalne procese pokažem, da je možno spremeniti zastavljeni tok življenja in preoblikovati pretekle izkušnje, da nas ne omejujejo več, ter živeti tudi drugačne, boljše, srečno in izpolnjeno življenje.

Pri svojem delu sem predana tudi nenehnemu učenju, spremljanju in izboljševanju svojega načina dela in tehnik, in se vedno maksimalno potrudim.

Po specialističnem študiju psihodinamske psihoterapije sem delovala v Psihoterapevtski ambulanti Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda. Zadnja leta opravljam psihoterapijo in svetovanje v privatni praksi v Ljubljani.

Pri svojem delu kot psihoterapevtka sem zavezana k etičnemu in strokovnemu ravnanju ter standardom. Upoštevam tudi Etični kodeks Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP) in Evropske zveze za psihoterapijo (EAP) in sem izredna članica Evropskega Združenja Psihoanalitičnih Pristopov – Slovenija (EZPPS).

Psihoterapevtski proces prilagajam posamezni-ku/-ci in pri svojem delu poleg pogovornih kombiniram tudi različne druge tehnike in pristope, kot so: telesno-gibalne, dihalne in energetske tehnike, vizualizacijo, nevrolingvistično programiranje, EMDR, in tudi različne druge metode, katere spoznavam in preizkušam tekom svoje poti in učenja.

Moje vrednote

Nekatere moje vrednote so:

 1. Delovanje, učenje z zgledom

  Trdno verjamem v pomen tega, da ni pomembno samo, kaj govorimo in učimo, temveč je pomembno predvsem tudi, kako svoje vrednote in to, kar učimo, tudi živimo. Poleg tega, da nenehno dopolnjujem svoje znanje in izkušnje, se trudim, da svoje vrednote in učenje tudi sama živim, da sem avtentična. Trdno verjamem med drugim tudi v pomen iskrenosti, zaupanja, poštenosti in medsebojnega spoštovanja. Ter tudi v sodelovanje in pomen delitve znanja.
  Nenehno se tudi spremljam in delam na svoji osebni rasti. In na ta način tudi učim z zgledom.

 2. Predanost

  Svojemu delu oz. temu kar počnem, sem popolnoma predana. Rada imam ljudi, rada pomagam. Zavezana sem tudi k temu, da vedno dam vse od sebe, kar je možno v določeni situaciji. Tudi da iščem nove rešitve, metode, tehnike za svoje kliente in zase, in tudi načine, kako jih uporabljati.

 3. Zaveza za celovitost in opolnomočenje

  Dobro prepoznavam tudi potenciale drugih in zaupam v njih. Verjamem, da imamo to, kar potrebujemo za napredek in spremembo že v sebi, in te vire vztrajno iščemo in uporabljamo v procesu. Ter stremim k opolnomočenju vsakega izmed nas, s ciljem da čim bolje prenesemo nove izkušnje in znanja v vsakdanje življenje.

  V največje veselje mi je, ko lahko spremljam osebe, s katerimi delam, na njihovi poti, in
  opazujem, kako so vse bolj pristni, se vse bolj poznajo, svoje želje in cilje, kako rastejo. Postajajo vse bolj samozavestni in celoviti oz. vse bolj tisto najboljše, kar so, pa tega še niso znali živeti.

 4. Varnost, zaupanje in poštenost

  Moja zaveza je tudi, da ustvarim v terapevtskem procesu prostor, kjer se počutimo varno in posledično lahko raziskujemo svoje stiske, strahove, kar nas muči. Prostor sprejemanja in so-čutenja.

  Nikoli ne bom poskušala podaljševati terapevtskega procesa zaradi svojih koristi, in se
  zavezujem, da bom peljala proces v skladu z možnostmi kar najbolj učinkovito za vašo situacijo. Prav tako se obvezujem, da vas bom obvestila, v kolikor bom ocenila, da nisem primerna terapevtka/svetovalka za vas.

FAQS

Pogosta vprašanja o psihoterapiji

Že samo to, da vas je nekaj pripeljalo na to stran, je lahko dober pokazatelj, da je za vas čas, da se odločite za psihoterapijo ali svetovanje. Ali pa morda da prebirate določene članke, spremljate posnetke, ki govorijo o kvaliteti ali smislu življenja, določenih življenjskih težavah ali vprašanjih oz. slutite/veste, da to ni to, da bi enostavno lahko živeli bolje.

Morda se lahko vprašate tudi sledeča vprašanja: Ali ljubite in ste ljubljeni na način kot si želite? Ali si lahko postavljate cilje in jim tudi sledite? Ali sledite svojim sanjam, se počutite srečni in izpolnjeni? Koliko se počutite notranje vredni, kakšno samopodobo imate? Kako vas vidijo drugi, ali dobivate od njih odzive, kot si jih želite? Če ste na katerokoli od gornjih vprašanj odgovorili z »ne« bi vam dobra psihoterapija lahko nedvomno koristila.

V kolikor še niste prepričani si morda odgovorite še na naslednja vprašanja: Ste utrujeni od tega ker se počutite tako kot se počutite? Vas kaj muči že dlje časa, morda kakšne čustvene težave ali stiske? Vas kaj že dlje časa razburja in si ne znate pomagati, pa morda celo že vaši bližnji trpijo zaradi tega? Ste naveličani tega, da se pogovarjate o težavah s prijatelji, iščete rešitve na spletu ali delavnicah, pa se nič zares ne spremeni? Se vam zdi, da so vaše težave že tako velike, da se sami ne morate več soočati z njimi ali jih pozitivno reševati? Ste že razmišljali da bi kaj naredili glede svojega stanja? Ali pa vas celo nek tihi notranji glas spodbuja da ja, poiščite si že strokovno pomoč glede česarkoli že? Če ste odgovorila na katerokoli vprašanje z »da«, je čas zagotovo pravi.

V vsakem primeru vas vabim, da enostavno poskusite, in pridete na spoznavni pogovor, da se boste lažje odločili. Brez nadaljnjih obvez ali pričakovanj.

Prav vsak od nas se je že kdaj soočal s težkimi ali za nas takrat nerešljivimi situacijami. Ali pa je nabralo že toliko nekih preizkušenj v nekem obdobju, da smo imeli občutek, da ne zmoremo več sami. Vsak od nas ima svojo, edinstveno, neponovljivo zgodbo, in edinstveno trenutno življenjsko situacijo. Odločitev, da se odločimo, da bomo svoje težave aktivno reševali in poskušali spremeniti svoje življenje in posledično odnose z drugimi na bolje, je znak velikega poguma, notranje modrosti in tudi zrelosti za pravilne odločitve. Pa četudi se morda v trenutkih največje stiske ne čuti tako.

Za terapije ali svetovanje pa se ne odločajo tudi osebe, ki morda nimajo akutnih življenjskih težav ali stisk, temveč bi enostavno živeli živeti drugače, bolje, bolj povezano s sabo ali drugimi. Ali slutijo, da obstaja nekaj več. Da lahko tudi sami  dosežejo več. In da njihovi cilji, sanje, niso nedosegljivi.

Zelo verjetno je, da vam bodo bližnji ali najbližji prijatelji dali najboljše nasvete, katere mislijo, da so za vas primerni. Vendar vam pogosto tudi ne bodo povedali tega, kar bi rabili slišati, ker vas enostavno ne želijo prizadeti ali tvegati odnosa/prijateljstva, ali pa vas enostavno lažje povedo to kar mislijo da želite slišati. Poleg tega so pogosto tudi sami vpleteni v vaši zgodbe in so posledično težko nepristranski, ali pa vas vidijo skozi zgodovino vaših odnosov, skozi svoje percepcije o vas in kako so vas doživljali. Pogosto so pa tudi naši bližnji ravno tisti, ki so nas (namerno ali še pogosteje nenamerno) prizadeli in ranili.

Prijatelji ali bližnji običajno tudi niso strokovno usposobljeni, da vam pomagajo rasti, se celiti in spreminjati, oziroma da vam pomagajo iz trenutnih stisk in težav. Usposobljeni terapevti sledimo tudi cilju, da najdete sami potrebne odgovore in se opolnomočite, in vam pomagamo, da se notranje povežete s tem kar sami čutite, kar je vaša resnica ali vaša prava pot.

Odgovor na to vprašanje je pravzaprav zelo povezan s tem s kakšnimi težavami, željami oz. cilji prihajate. Za določene manjše zadeve ali težave, kjer bi želeli spremeniti samo določeno vedenje ali rešiti konkreten problem, so možne tudi kratkotrajne terapije. Oz. temu rečemo svetovanje.

Vendar, če želimo, da so spremembe trajne, trdne in globoke, je pogosto potrebno več časa. Ter pogosto je tudi zelo pomembno, da tudi sami sebi ne postavite prevelikega časovnega pritiska v kolikšnem času bi se morala sprememba zgoditi, da si damo notranje dovoljenje, da se spremembe odvijajo in učvrstijo organsko, počasi. Ker ko si postavimo pritiske, se zelo pogosto zakrčimo, in s tem avtomatsko otežujemo ali onemogočamo spremembe.

Na primer, če ste stari 25, 30 let, ste že vsa ta leta živeli na določen način, utrjevali svoje vzorce, načine razmišljanja in doživljanja. Oziroma so lahko vaše rane, bolečine že iz zelo zgodnjih let, to pomeni, da vas že zelo dolgo muči, trpite in se obremenjujete. In vse to je tudi vplivalo na vaše življenje, na način doživljanja in odzivanja. Ko so teme za nas boleče, ali se srečujemo tudi s svojo krivdo, sramom, se pogosto pojavljajo tudi močni odpori. Tudi za to je potreben čas da lahko te odpore ustrezno naslovimo.

Vse to je sedaj tako močno, da je kot široka avtocesta naših vedenj, čutenj in odzivov. Se avtomatično in udobno peljete po njej. Ko pa začnete raziskovati svoje vzorce, načine, od kje prihajajo, in se potem odločite za spremembe, je kot bi utirali nove poti. Na začetku bolj stezice, s časom, vajo, vztrajnostjo in predanostjo pa postajajo vse širše. Vmes dobimo še kakšna orodja, da gre hitreje. A vseeno se bomo že zaradi utrjenih navad še vedno vračali tudi na avtocesto, nas bo potegnilo na kakšen odsek, a se bomo znali vse bolj in vse hitreje vračati na nove poti, katere gradimo.

Vtis o meni lahko pridobite že iz napisanega na teh straneh ali osebnih priporočil. Ne glede na navedeno pa je najbolj pomembno osebno srečanje oz. t.i. spoznavno srečanje. Na tem srečanju je pomembno, da se opazujete in si odgovorite na naslednja vprašanja:

– Imate občutek, da vas slišim, razumem vaše težave oz. s čim prihajate?
– Imate ovčutek, da vas zares poslušam in sem prisotna v pogovoru?
– Se ob meni počutite dobro?
– Imate občutek, da mi lahko zaupate, da bi lahko v teku časa delili z mano tudi svoje zelo
boleče rane, strahove in stiske?
– Se počutite ob meni bolj pomirjeni ali vas spravljam v stisko?
– Vam dajem občutek, da sem dovolj kompetentna?
– Imate občutek, da sem oseba, ki ima tudi dovolj široke življenjske izkušnje?
– Sem vam všeč kot oseba? Sem dovolj srčna, sočutna, empatična?

Na podlagi vaših odgovorov in zaupanja svojim občutkom boste dobili najboljši odgovor na to vprašanje. V kolikor bi na večji del vprašanj odgovorili pri sebi z da, za določena pa niste prepričani ali pa imate še dodatna vprašanja, predlagam, da me že na spoznavnem srečanju enostavno vprašate.

V terapevtskem procesu naslavljamo in raziskujemo vsebine, ki so za nas težke in boleče. Kjer smo se pred časom zataknili in morda našli kakšne strategije, ki so nam takrat sicer koristile, danes pa nas ovirajo. Z namenom in ciljem razrešitve. Ne glede na to pa je lahko ta proces za nas naporen in boleč. Ker bi se najraje skrili in se ne bi ukvarjali s tem. Ali pa nas te naše strategije tako ovirajo pri tem, da bi lahko razreševali svoje stiske, ker notranje še ne dojamemo, da je varno in dobro za nas, da opustimo te strategije in obrambe, ker nam ne služijo več. In tudi ker smo kot človeška bitja že v osnovi nagnjeni k temu, da ne maramo sprememb, in bi se jim najraje izognili. Pa četudi racionalno vemo, da so dobre za nas, jih nezavedno notranje sabotiramo.

Pogosto je tudi dejstvo, da preden se lahko stvari izboljšajo, imamo ob soočanju z bolečino vsebino občutek, da je še slabše, ne bomo zmogli, da je preveč za nas. Vendar je to samo faza na poti do našega okrevanja. Če zdržimo in vztrajamo so darovi tega pogumnega soočenja in celjenja veliki.

Pokličite me ali mi pošljite elektronsko sporočilo za vašimi željami in vprašanji. Odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

Najprej vas bom povabila na spoznavno srečanje. Namen spoznavnega srečanja je, da se spoznamo, začutimo en drugega, si odgovorimo na gornja vprašanj in morebitna vprašanja, ki se porajajo. Podelite tudi z mano zakaj prihajate, kaj želite razreševati, kakšne cilje ste si morda že postavili. Dorečemo tudi ali je v začetni fazi bolj primerna oblika terapija ali svetovanje. Po tem srečanju si lahko vzamete čas za odločitev, morda določimo še dodatne poskusne ure, ali pa se odločite tudi takoj, v kolikor odločitev že čutite trdno v sebi. Razložim tudi pravila, kako potekajo srečanja naprej, čas trajanja, načine plačevanja in podobno.

Lokacija:
Parmova 14, 1000 Ljubljana

Telefon:
041 956 824